You are currently viewing עניין של טעם
בחירה בין אוכל בריא לגאנק

עניין של טעם

לא פעם אני שומעת על תזונה בריאה: "כל הדברים הטעימים אינם בריאים", כלומר "בריא = אינו טעים". האמנם?

טעם זה עניין נרכש. האם קרה לך פעם שלא אהבת מאכל מסוים, אבל יום אחד הסכמת לטעום אותו מחדש, ופתאום התחושה לגבי טעמו מבעבר השתנתה? תהית כיצד זה קורה? הטעם הוא לא דבר קבוע. טעם משתנה ותלוי בגורמים כגון טמפרטורת המזון, חשיפה מוקדמת לאותו סוג מזון, גיל, מין, מצב בריאותי, וצורת המזון.

חוויה אישית

אחלוק איתך מקרה אישי שקרה לי לפני שנים רבות בתקופת בי"ס התיכון: הייתה לי חולשה לגלידות, ובמיוחד גלידות שמנת הלא בריאות במיוחד (כן, גם אני לא פטורה מהסחות דעת מדרך הישר). אמא שלי קנתה גלידה הביתה, אבל היא בטעות לקחה גלידה דיאטתית. אני פתחתי את הגלידה, לקחתי כפית לפה, ו- הזדעזעתי! "מה זה הדבר הזה?! מרגיש כמו מים עם טעם לוואי כלשהו, אבל בטח לא כמו הגלידה שאני אוהבת". הסתכלתי על הקופסא וראיתי מאיפה נובעת הבעיה. אחרי מספר ימים, הצצתי שוב למקרר לחפש גלידה. ושוב מצאתי את עצמי מסתכלת על אותה קופסה בודדת במקפיא. מכיוון שממש רציתי ולא היה משהו אחר, אכלתי קצת (איך אני אכלתי מוצר "דיאט", עד היום אני לא מבינה. תמיד ידעתי בליבי שזה רעל). תקופה ארוכה הקופסה הייתה תקועה במקרר שלנו, ואני לאט לאט סיימתי אותה. נראה לי שאני היחידה שאכלה ממנה. בפעם הבאה כבר קנינו "גלידה אמיתית". דימיינתי איך אני מתלבשת על הגלידה הרגילה הטעימה! ברגע שניסיתי לאכול ממנה, הרגשתי "התקפת סוכר בפה". זה היה מתוק באופן בלתי נסבל. בתקופה שאכלתי את הגלידה הדיאטתית, בלי לשים לב, התרגלתי לטעמה. וכשחזרתי לגלידה הרגילה לקח לי זמן מסויים להתרגל בחזרה לטעם השומני והמתוק.

את תהליך ההתרגלות לטעמים חדשים, בריאים יותר, עברתי עם מספר לא מועט של מוצרים, חלק במיקרה וחלק במתכוון: לחם שחור (היום אני ממש ממש אוהבת לאכול שחור), דגנים מלאים, ביניהם דייסת שיבול שועל וכוסמת, חומוס (בילדותי לא אהבתי בכלל), שמן זית (במקום שמן חמניות / קנולה מזוכך וכד') ועוד. היום אני לא מדמיינת לעצמי איך אפשר לא לאהוב את המאכלים האלה, שאני כל כך נהנית מהם. גם את יכולה לשנות את תזונתך.

מה עליך לעשות?

דבר ראשון, נסי להיגמל מתוספת מלח וסוכר באוכל. בהתחלה זה ירגיש לא טעים, תפל. אבל אחרי שבוע-שבועיים כבר לא תוכלי לאכול עם תוספת מלח או להצטרך להמתיק משקה. שימי לב, ברגע שאת מוסיפה מלח לאוכל, אחרי זמן מסוים לא יהיה לך טעים בלי. הורים וסבתות שמוסיפים מלח, סוכר וסוגי המתקה לאוכל של התינוק, כי "מסכן, לא יהיה לו טעים בלי זה", בלי להתכוון הורסים את הרגישות לטעם הטבעי של המאכלים. התוספות הנ"ל לאורך זמן פוגעות בבריאות שלך ושל ילדייך, ומעכבות אותך מלחזור לאכול את מה שהטבע ברא בשבילך.

כל אוכל שאת לא רגילה אליו יכול להיראות לך בהתחלה לא טעים, כי זה עניין של הרגל, תרבות ושל תכונות מולדות שתפקידן לשמור עליך ממה שאת לא מכירה. לכן, גם אם בהתחלה המעבר לאוכל בריא נראה לך כמעבר לתזונה לא טעימה, בכל זאת תני לזה סיכוי.

השינוי צריך להתרחש לאט לאט: כל פעם תחליפי מאכל לא בריא אחד במאכל בריא, לדוגמא, לחם לבן בלחם שחור. תתרגלי לטעם החדש, ורק אז תעבורי למאכל הבא. זכרי שגם במאכלים בריאים יש מבחר עצום של טעמים שונים לאותו המוצר, לדוגמא, ללחם שחור יש אין סוף וריאציות וטעמים. תנסי, תתרגלי. אורח חיים בריא זהו תהליך – תהני ממנו.

אשמח לקבל את תגובתך מתחת לפוסט או בדף הפייסבוק