You are currently viewing צרכנות נבונה- המדריך לקניות בסופר, חלק א': איך לדעת איזה מוצרים להכניס לעגלת הקניות?
קניות בסופר

צרכנות נבונה- המדריך לקניות בסופר, חלק א': איך לדעת איזה מוצרים להכניס לעגלת הקניות?

כבסיס לצרכנות נבונה וקנייה חכמה של מוצרי מזון שיתרמו לבריאותך ולבריאות משפחתך, חשוב ללמוד לקרוא את המידע הרלוונטי ולבחור נכון את טיב האוכל. פה נכנסות לתמונה תוויות המזון. על כל אריזת מזון שאת קונה בסופר חייבת להיות, על פי החוק, תווית מזון הכוללת מידע על אותו המוצר:

  1. שם המוצר ותיאורו
  2. רכיבים
  3. סימון תזונתי של המוצר ל- 100 גר'
  4. תאריך ייצור או תאריך אחרון לשימוש, תלוי בסוג המזון.
  5. הוראות אחסון נכון
  6. תכולת המוצר באריזה – משקל או נפח
  7. שם וכתובת היצרן ו/או היבואן

הרכיבים

רכיבי המזון מפורטים בתווית בסדר תכולה יורד. מרכיב בכמות הגבוהה ביותר יצוין ראשון ואחריו המרכיב השני מבחינת הכמות, וכך הלאה, כל המוצרים בסדר יורד על פי כמותם. גם חומרי טעם, צבעי מאכל, חומרים משמרים וכד' צריכים להופיע ברשימת הרכיבים. צבעי מאכל מסומנים בשם E או בשם צבע המאכל.

דוגמא לפרוט הרכיבים שעל התווית – סלט חומוס: חומוס מבושל, מים, טחינה, שמן קנולה, מלח שולחני, חומצת לימון, שום, חומר משמר (E202), תערובת תיבול. אפשר לראות כי בדוגמא שלפניך, חומוס מבושל נמצא בכמות הגדולה ביותר, אחריו מים, טחינה וכך הלאה.

אם את רוצה לקנות משהו שנחשב בריא בעיני רוב האנשים, כמו דגני בוקר, חשוב לבדוק האם הם עשויים מקמח מלא או לבן, מהו השמן בו משתמשים להכנה של המוצר. מה כמות הסוכר, השמן הצמחי, חומרי טעם וריח, כמות המלח וכך הלאה, ביחס למרכיבים האחרים במוצר. האם מצוינים אחוזים מדויקים ועוד. אחרי בדיקה קצרה בתווית תגלי שהקשר בין המוצר לבריאות הוא מקרי בלבד.

משמעות הסימון התזונתי – האם ידעת מה הוא?

בתוויות המזון אותו את קונה חייב להופיע סימון ערך תזונתי של המוצר ל- 100 גר', הכולל מספר פרמטרים:

  • אנרגיה (קלוריות)
  • חלבונים (גרם)
  • שומנים (גרם) אם כמות השומן עולה על 4.5% ממשקל המוצר, חובה ליידע גם על כמות: שומן רווי (גרם) וכולסטרול (מ"ג)
  • פחמימות (גרם)
  • נתרן (מ"ג)

כל שאר הרכיבים הם להחלטתו ושיקולו של היצרן. היצרן רשאי ליידע את הקונה בתכונות מיוחדות שיש במוצר שלו, כמו תכולת ויטמינים, מינרלים וסיבים גבוהה, ומצד שני מעט שומן רווי או כולסטרול.

  • מזונות אשר אינם ארוזים מראש, הנמכרים בתפזורת, אין עליהם סימון תזונתי.
  • אין חובת סימון תזונתי על מצרכי המזון האלה: מים, מים מוגזים, תבלין, קפה, תה, חליטה להכנת משקה, שמרים, אבקת אפייה, ממתיק, תמצית מאכל, צבע מאכל, חומרי גלם לייצור מזון לתעשייה.
  • כמו כן, לרוב לא תמצאי על גבי האריזה הסבר על התהליך שאותו עבר המזון ממצב חומרי הגלם ועד המוצר הסופי, במיוחד אם זהו תהליך שלא בריא לגוף.

סיכום

על מנת לנהל אורח חיים בריא תדעי לתכנן את רשימת הקניות שלך נכון. השלב הראשון, החשוב מאוד בתהליך התזונה הנכונה לך ולמשפחתך, הוא לקרוא את תוויות המזון שעל גבי אריזות האוכל. קחי שליטה מלאה על האוכל שנכנס לבית שלך.

אשמח לקבל את תגובתך מתחת לפוסט או בדף הפייסבוק

לפוסט הזה יש 3 תגובות

התגובות נעולות.